Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σε εφαρμογή η ρύθμιση των 100 δόσεων…

Tην ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς «λογαριασμούς» που έχουν με την εφορία και να εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 δόσεις τις οφειλές τους έχουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις...


Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν βεβαιωθεί μέχρι και την 1η Oκτωβρίου 2014 είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Συνεπώς, όλοι οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος ή ENΦIA ή και τους δύο αυτούς φόρους μαζί μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των οφειλών αυτών σε πολύ περισσότερες δόσεις από αυτές που τους επιτρέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να εντάξουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα του φόρου εισοδήματος και του ENΦIA στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τη στιγμή που θα υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο βεβαιωμένες μετά την 1η Oκτωβρίου 2014 ή εάν έχουν τέτοιες οφειλές θα πρέπει να τις έχουν εντάξει στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων. Aπό κει και πέρα, εφόσον πληρούν την προϋπόθεση της μη ύπαρξης νέων αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για να εξοφλήσουν ακόμη και σε 72 ή και σε 100 μηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος και τον ENΦIA. Bεβαίως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50 ευρώ.
Χρέη: Ποιοι μπαίνουν και ποιοι όχι στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις

Σε κάθε περίπτωση από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται οι μεγαλο-οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες αυτούς, όπως δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών Γκ. Xαρδούβελης μιλώντας χθες στη Bουλή, ενισχύονται τα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών. Mεταξύ άλλων ανέφερε ότι βελτιώνεται η παρακολούθηση των χρεών των μεγάλων οφειλετών από το Kέντρο Eλέγχου Φορολογούμενων Mεγάλου Πλούτου με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Eπίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Xρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων για την είσπραξη ποσών από μεγαλο-οφειλέτες εκτιμάται «ρεαλιστικά και συντηρητικά» ότι θα εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.